ALGEMEENBREAKING

Inez Weski zat onwettig vast op geheime locatie

Loading

De plek waar advocaat Inez Weski na haar arrestatie werd vastgehouden, blijkt onwettig te zijn geweest. Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een recent rapport. Hoewel de inspectie de exacte locatie niet bevestigt, gaat het vermoedelijk om de oude atoombunker onder Kamp van Zeist.

Volgens het rapport werd Weski gedetineerd op een “niet erkende en niet gecontroleerde locatie”. Haar advocaten, Geert-Jan en Carry Knoops, reageren voorzichtig: „Het is goed als waarheidsvinding uiteindelijk zegeviert. We bestuderen het rapport zorgvuldig en komen donderdag tijdens de regiezitting met een inhoudelijke reactie.”

Weski verklaarde eerder dat ze een deel van haar detentie doorbracht in een bunker op Kamp van Zeist, een justitieel complex. Daar zou ze volgens haar advocaten meerdere bijna-doodervaringen hebben gehad, mede door een gebrek aan frisse lucht. De inspectie bevestigt deze locatie echter niet expliciet.

Aanleiding voor het onderzoek was Weski’s boek Het geluid van de stilte, waarin zij beschrijft van 24 april tot en met 2 mei 2023 op een geheime locatie te zijn vastgehouden. Ze omschrijft de plek als een “volledig stille, onbekende ruimte onder de grond”, waar zij volgens eigen zeggen werd “kaltgestellt”.

Na 45 jaar als advocaat belandde ze volgens haar relaas in een isoleercel, met als luchtplaats een betonnen koker met een dicht traliewerk. De inspectie concludeert dat er geen nationaal of internationaal toezicht was op deze detentie en dat ook de transparantie volledig ontbrak. Weski zegt in haar boek dat zij al snel het vermoeden kreeg dat haar ‘vervolgers’ haar arrestatie en behandeling mogelijk niet zag overleven – iets wat het Openbaar Ministerie afdoet als “een bizarre en ongefundeerde suggestie”.

Volgens haar advocaten bracht de geheime detentie haar gezondheid ernstig in gevaar. Door technische mankementen aan de intercom kon zij in noodsituaties geen hulp inroepen, wat leidde tot “meerdere bijna-doodervaringen”. Tot op heden is volgens Weski niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor haar plaatsing en bij wie zij daarover had kunnen klagen.

De inspectie erkent dat er tijdens haar gevangenschap wel aandacht was voor haar veiligheid en welzijn. Het OM stelt op zijn beurt dat “alle waarborgen zijn getroffen” om haar gezondheid te beschermen. Een reactie op het inspectierapport blijft vooralsnog uit.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de Inspectie hebben inmiddels afspraken gemaakt om toezicht op geheime detentielocaties te verbeteren. Detentie op zulke plekken blijft mogelijk, maar staat voortaan onder strenger toezicht.

Staatssecretaris Ingrid Coenradie laat weten dat de inspectie vooraf op de hoogte had moeten zijn van de situatie. Hoewel de inspectie niet standaard weet waar individuele gedetineerden worden ondergebracht, had de locatie in kwestie wel gemeld moeten worden. Gezien de bijzondere omstandigheden rond Weski’s arrestatie, had men volgens haar “proactief moeten informeren”.

Volgens Coenradie komt detentie op een geheime locatie zelden voor. In het geval van Weski duurde deze vorm van gevangenschap negen dagen.