Wel een debat over lintjes, maar niet over de onwettige behandeling van Inez Weski?
Hoe ontluisterend is het voor iedere weldenkende Nederlander om te zien dat onze volksvertegenwoordiging over elkaar heen walst als een minister weigert een handtekening te zetten voor vijf lintjes aan vrijwilligers die belangrijk werk deden of doen bij de opvang van asielzoekers. Hoe begrijpelijk al dat onbegrip ook moge zijn, ik heb de indruk dat zo’n debat vooral zorgt voor meer verdeeldheid, tegenstelling en dus polarisatie in ons land.
Wat mij vooral zorgen baart is dat niemand in de Tweede Kamer kritische vragen stelt over de negen dagen dat advocaat Inez Weski onder, naar eigen zeggen, barbaarse omstandigheden diep onder de grond in een niet geregistreerde, niet voltooide en technisch functionerende ‘cel’ is opgesloten geweest. Niemand die kritische vragen stelt over de uitlatingen van de hoogste baas van het OM in een televisieprogramma.
‘Quatsch’, zo bestempelde Rinus Otte de passages waarin Inez Weski in haar boek beschrijft hoe haar fysieke gezondheid, zeker ongetwijfeld ook mentaal, ernstig in gevaar is gebracht. Je zult maar diep onder de grond in een ‘half-af ‘gevangeniscel’ zitten en je realiseren dat je hulp moet inroepen via een slecht functionerende intercom en dat die hulp zich op afstand bevindt van waar je een ‘bijna dood ervaring’ krijgt.
Let wel: ik oordeel niet/nooit over schuld of onschuld. Dat is ook nooit de aanleiding geweest om het platform Onrecht ‘op te richten’. Ik maak mij zorgen over het onrecht dat Inez Weski is aangedaan en wat veel andere Nederlanders, bekend of onbekend, moeten ondergaan door veranderde morele opvattingen binnen delen van de overheid. Slachtoffers van de Kindertoeslag Affaire, onterecht uithuis-geplaatste kinderen en hun ouders, gedupeerden van de gaswinning-ellende in Groningen, mensen op ‘zwarte lijsten’ van de Belastingdienst, honderdduizenden jongeren die al jarenlang door het CBR worden misleid en financieel gedupeerd bij het behalen van het rijbewijs en ander overheidsfalen.
Zorgen over het feit dat zelfs een onderzoek van de inspectie Justitie en Veiligheid voor het gevangeniswezen, waarin wordt bevestigd dat er geen sprake was van ‘quatsch’ bij de Guantanamo Bay-achtige opsluiting, niet minimaal tot evenveel ophef leidt als ‘lintjesgate’.
